Keukenstijlen:

Wat zijn design keukens en wat zijn de kenmerken?

De design keuken is er in vele soorten, maten, opstellingen en kleuren. Een groot voordeel van de design keuken is dat je hem bijna volledig kunt integreren bij de stijl van je huis zodat er een mooi geheel ontstaat in je interieur.

Wat zijn design keukens?

Onder design keukens verstaan we keukens die een luxe uitstraling hebben, ze zijn niet alleen functioneel, maar hebben een mooi design én hoogstaande afwerking. Vaak is de afwerking niet gemaakt met kunststof maar met exclusievere materialen als hout of metaal of glas. De details van de design keuken zijn exclusief. Licht en ruimte bepalen de inrichting. De overheersende kleuren zijn veelal primair; wit, grijs en zwart, maar steeds vaker ook in andere lichte kleuren en hout en metaal.

De design keuken in je huis

Een design keuken moet natuurlijk compleet zijn, maar hij moet ook in je huis passen. Dit “passen” kan je op verschillende manieren opvatten. Een keuken moet passen qua formaat én hij moet ook bij je interieur stijl passen. Je kan voorkomen hier fouten in te maken door eerst je keuken uit te zoeken en later de rest van je interieur hierop aan te sluiten.

Kenmerken van een design keuken

Toch is iedere design keuken anders, er bestaat dan ook geen standaard design keuken. Een design keuken kan je in alle mogelijke variaties ontwerpen en er is geen duidelijke lijn te noemen voor bepaalde voorkomende materialen of kleuren. Er zijn wel kenmerken die voor nagenoeg iedere design keuken gelden.

  • Er is goed nagedacht over vorm, afwerking en kleur, hiermee wordt voor een groot deel de design uitstraling neergezet
  • Gebruik van hoogwaardige materialen; materialen
  • Design en stijl gaan hand in hand
  • Gebruik van speciale of bijzondere materialen
  • Weinig kleurgebruik of juist gebruik van een enkele opvallende kleur
  • Strakke minimalistische vormgeving of industriële vormgeving
  • Vaak strakke lijnen
  • Details zijn subtiel
  • Geen uitstekende handvatten, hendels en bedieningspanelen
  • Verlichting wordt naadloos weggewerkt
  • Apparatuur is weggewerkt zodat deze niet zichtbaar is
  • Geen gezellige rommel hoekjes en kasten, een design keuken komt in een rommelig huishouden niet tot zijn recht
  • Accessoires en keukenhulpjes minimalistisch
  • Veel gebruik van aluminium of chroom
  • Voorkeur voor greeploze laden en deuren
  • LED-verlichting
  • De design keuken beschikt vaak over technische snufjes en innovaties
  • Voldoende aandacht voor de ergonomie
  • Gladde oppervlakken, soms met structuur

Hoe herken je een landelijke keuken? In een keukenshowroom kan je ze er waarschijnlijk zo tussen uit pikken. De stijl van het framewerk doet denken aan hoe de keukens vroeger werden gemaakt zodat ze een landelijke stijl krijgen.

Het gasfornuis doet ook duiden op een landelijke keuken. Gietijzer en hout zijn veelgebruikte materialen bij landelijke keukens. In een landelijke stijl huis past natuurlijk een landelijke keuken. Vaak wordt deze keuken geassocieerd met een gezellige sfeervolle boerenkeuken alhoewel er tegenwoordig ook moderne landelijke keukens zijn die alles behalve oubollig zijn. Door lichte en frisse kleuren te gebruiken worden landelijke keukens een prettige leefruimte. Een landelijke keuken is een echte leefkeuken en valt zeker onder de categorie woonkeukens. Bij landelijke keukens wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen, deze geven de ruimte een warme sfeer. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van echte landelijke ornamenten zoals een vrijstaand fornuis of een grote stenen spoelbak.

Nostalgie

Een landelijke keuken hoeft niet per se uit oude materialen zoals gietijzer en hout te bestaan om tot de categorie landelijke keukens te behoren, er zijn tegenwoordig ook moderne landelijke keukens. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een andere kleur front in de keuken met lichtere accenten dan krijgt je keuken een nostalgisch landelijke stijl maar met een moderner gevoel.

Hedendaags

Natuurlijk kan je in een landelijke keuken moderne keukenapparatuur gebruiken.  De look en feel van een landelijke keuken is een specifieke stijl. Maar verder kan deze keuken helemaal super de luxe en modern zijn. Materialen, kleuren en details vormen de landelijke stijl en niet de keukenapparatuur. Details zijn belangrijk voor een landelijke keuken dus let erop dat deze aanwezig zijn. Je kan een landelijk gevoel ook creëren met bijvoorbeeld behang, tegels of accessoires in de keuken.

Details

De landelijke keuken wordt met name gevormd door zijn details zoals de handgrepen van de laden en kastjes. Textiel en servies zijn bijvoorbeeld ook belangrijk om de keuken het landelijke gevoel te geven.

Kenmerken van een landelijke keuken

  • De kastdeuren hebben vaak een lichte kleur, denk aan beige en off-white
  • De kastfronten hebben vaak een uitgefreesd motief
  • Accenten zijn vaak in de kleuren, bruin, zwart en eikenwit
  • Een fornuis heeft een landelijke uitstraling, maar is wel voorzien van alle moderne functionaliteiten
  • Veel gebruik van riet, hout en koper
  • Gebruik van natuursteen
  • De afwerking van de keuken is belangrijk, nostalgie en ambacht in combinatie met landelijke accessoires en textiel

Industriële keukens komen vaak voor in lofts en oude fabriek ruimtes die gerenoveerd zijn tot stijlvolle appartementen. In de industriële keuken worden vaak ruwe materialen als rvs en beton gebruikt, waardoor de keuken een robuust karakter krijgt.

De industriële keuken krijgt vaak de stempel ongezellig en koud te zijn, maar als je deze stijl combineert met keukenaccessoires is de industriële keuken een aanrader voor wie graag een unieke en trendy keuken in huis heeft!

Efficiëntie en comfort staan centraal bij een industriële keuken. Er is vaak goed over de inrichting en de ergonomie nagedacht, zodat geen onnodige afstanden gelopen worden. De industriële keuken wordt vaak met ophangpunten voorzien foor bijvoorbeeld potten en pannen. Daarnaast is een industriële keuken voorzien van goede keukenapparatuur om het koken zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Hygiëne is in de industriële keuken erg belangrijk, daarom wordt er veel gebruik gemaakt van rvs elementen.

Efficiëntie en comfort staan centraal bij een industriële keuken.

Naast rvs is beton ook een materiaal dat veel gebruikt wordt in industriële keukens. Beton is net als rvs een degelijk materiaal, het is hittebestendig en duurzaam. Beton is redelijk krasgevoelig en verkrijgbaar in verschillende tinten grijs zodat je precies de kleur kan kiezen die je wilt. De muren van een industriële keuken zijn meestal onbewerkt gelaten en komt een ruwe, bakstenen muur bijvoorbeeld vaak voor, zodat een robuuste look in de keuken gecreëerd wordt.

Rvs en beton passen perfect bij warme hout elementen. Door de keuken van een houten aanrechtblad te voorzien, blijft de industriële look van de keuken behouden, maar door te combineren met hout wordt de keuken ook warmer en gezelliger. Zo kan je rvs en beton i.p.v. met een aanrechtblad ook mooi combineren met bijvoorbeeld houten keukenkastjes of een houten vloer. Wanneer je kiest voor greeploze keukenkasten krijgt de industriële keuken een modern design.

Kenmerken van een industriële keuken

  • Kleuren: Veel zwart, wit en grijstinten met rvs accenten
  • Materialen: Metaal, beton, canvas en hout
  • Vormen: Strak en minimalistisch
  • Prints: Grafische prints als letters, topografieën en stempels
  • Vloeren: Gietvloer, beton of verouderde houten vloeren
  • Details: Veel vintage, bakstenen muur, houten tafels, locker kasten, industrielampen, oude schoolstoelen

Badkamers:

Tip 1: Voorkom badkamerfrustraties in je nieuwe badkamer

Het allerbelangrijkste bij een nieuwe badkamer uitzoeken is dat je je wensen goed duidelijk hebt.

  • Vind je het nu bijvoorbeeld vervelend dat je niet naast elkaar bij het badmeubel kan staan? Zorg dan dat je nieuwe badkamer voorzien is van een dubbele wastafel met twee kranen.
  • Vind je het vervelend om ‘s ochtends met je blote voeten op de koude tegels te staan? Overweeg dan vloerverwarming.
  • Irriteer je je aan je badkamerartikelen die in het zicht staan? Plaats dan een extra zijkast in je badkamer.

Oftewel: ga na wat je vervelend vindt in je huidige badkamer en schrijf vervolgens je wensen op. Voor iedere badkamerfrustratie is er wel een oplossing te vinden!

Tip 2: Zorg voor voldoende beweegruimte

Niets is zo vervelend wanneer je te weinig ruimte hebt om te lopen of wanneer je bijvoorbeeld een kastje niet helemaal open kan doen. Zorg er daarom voor dat je nieuwe badkamer goed wordt ingedeeld. Heb je een kleine badkamer? Dan adviseren wij je om te kiezen voor compacte producten, zoals een compact toilet of een extra ondiep badmeubel.

Tip! Bekijk onze inspiratieblogs over compacte ruimtes.

 

 

Nieuwe badkamer kopen tips

Tip 3: Laat je badkamer goed verwarmen

Het is natuurlijk wel zo lekker om de badkamer te verwarmen. Houd rekening met de ruimte van een radiator, eventuele vloerverwarming (i.v.m. tegels) en het aansluitpunt hiervan. Naast dat een radiator de badkamer verwarmt, kan deze ook goed gebruikt worden voor het laten drogen van handdoeken. Wist je dat er zelfs verwarmde spiegels zijn, zodat je na een douche of bad geen beslagen spiegel hebt? Altijd fijn en heel praktisch.

 

Bekijk alle handdoekradiatoren
Nieuwe badkamer kopen tips

Tip 4: Denk na over sfeervolle én praktische verlichting

Vaak is het kiezen van de juiste badkamerverlichting iets waar te weinig over na wordt gedacht. Gek eigenlijk, gezien de verlichting de sfeer in de badkamer bepaalt én bovendien zeer functioneel is. Vergeet daarom niet na te denken over sfeervolle en praktische verlichtingselementen.

 

Alle spiegels met verlichting
Nieuwe badkamer kopen tips

Tip 5: Zorg voor genoeg opbergruimte

Het zou enorm vervelend zijn wanneer je er uiteindelijk achter komt dat je te weinig opbergruimte hebt in je nieuwe badkamer. Bedenk dus goed of je nog een extra zijkast kan gebruiken voor al je badkamer artikelen. Of kies voor een spiegelkast boven je wastafel. Deze ‘loze’ ruimte benut je op die manier optimaal.

 

Alle zijkasten
Nieuwe badkamer kopen tips

Tip 6: Zorg voor veiligheid

Tegenwoordig zijn tal van oplossingen mogelijk om een badkamer veilig in te richten voor verschillende leefsituaties. Denk aan een douchekraan met koele behuizing waarbij de kraan zelf niet heet wordt, zodat kleine kinderen zich hieraan niet kunnen verbranden. Met kleine kinderen zijn softclose lades ook een uitkomst. Hierdoor kunnen kinderen niet zo snel met hun vingers tussen de deuren of lades komen. Ook badgrepen of een veiligheidsmat voor in de douche of het bad zijn attributen om extra grip te hebben tijdens het wassen. Fijn voor als je meer stevigheid wilt hebben bij het staan. Bekijk dus alle mogelijkheden en vraag hier gerust naar bij het uitzoeken van je nieuwe badkamer.

Tip 7: Voorkom lange schoonmaakbeurten

Er zijn tegenwoordig veel producten verkrijgbaar die erg onderhoudsvriendelijk zijn. Denk hierbij aan een douchewand met antikalkbehandeling, een toilet met een randloos of vuilafstotend design of een kraan met een krasbestendige chroomlaag. Dit soort extra productopties maken schoonmaken een stuk eenvoudiger en zorgen ervoor dat je geen uren in de nieuwe badkamer aan het poetsen bent.

Tip! Bekijk onze adviespagina's met onderhoudsadvies.

Nieuwe badkamer kopen tips

Tip 8: Besteed aandacht aan duurzaamheid

Een badkamer wordt intensief gebruikt in veel huishoudens en is dus ook een ruimte waarin we veel water verbruiken. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook minder fijn voor de portemonnee. Een waterbesparende douche, een zelfsluitende fonteinkraan of een elektronische wastafelkraan zijn erg milieuvriendelijk en daarom zeker het overwegen waard. Interesse in een regendouche? Bekijk ze snel in ons brede assortiment.

 

Bel ons voor advies!